stickyimage

Strona wykorzystuje pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij

Polityka Cookies zamknij

Rak zbiera swoje żniwo. Można jednak temu zapobiec

Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem obchodzony jest czwartego lutego. Został on ustanowiony w 2000 roku po to aby uświadomić społeczeństwo o problemie i zwrócić szczególną uwagę na profilaktykę. Tylko wczesne rozpoznanie raka pozwala na jego całkowite wyleczenie.

Co to właściwie jest rak ?

Rak to nazwa zwyczajowa grupy chorób nowotworowych charakteryzujących się szybkim rozmnażaniem zmutowanych komórek ludzkiego organizmu. Wchodzą one w interakcje ze zdrowymi, normalnie dzielącymi się w kontrolowany sposób. Takie nadmierne namnażanie się komórek powoduje powstawanie odczuwalnych przez skórę zgrubień.

Niektóre guzy rosną oraz powiększają się w miejscu swego powstania, noszą nazwę nowotworów łagodnych. Te które powiększają się miejscowo i niszczą normalne zdrowe tkanki wokół siebie oraz namnażają się w odległych miejscach organizmu nazywane są guzami złośliwymi lub rakiem.

Komórki złośliwe odrywają się od tkanki macierzystej i z krwią lub limfą przenoszą się w odległe miejsca organizmu, gdzie osadzają się lub namnażają jako niezależna (wtórna) tkanka nowotworowa. O rozprzestrzeniającym się w ten sposób guzie mówi się, że jest to guz wtórny przerzutowy. Według Światowej Organizacji Zdrowia każdego roku na świecie z powodu raka umiera ponad 6 mln ludzi. Wśród mężczyzn najbardziej rozpowszechniony jest: rak płuc, żołądka, jelita grubego i prostaty. Natomiast u kobiet żniwo zbiera: rak płuc, szyjki macicy, jelita grubego i rak żołądka.

Czy przed rakiem można uciec? ? profilaktyka

Zanieczyszczenie środowiska oraz żywność zawierająca wiele środków konserwujących nie pomagają ustrzec się pd tej choroby, wręcz przeciwnie. Natomiast świadomość, a także stosowanie profilaktyki oraz regularne badania mogą zapobiec rozwinięciu się tej groźnej choroby. Należy pamiętać, że nowotwór wcześnie wykryty jest wyleczalny.

Jednym z produktów godnych polecania wspierających walkę z rakiem jest sok z noni. Zawarte w roślinie składniki regulują ważne funkcje fizjologiczne na poziomie komórkowymi i pobudzają proces regeneracji tych podstawowych jednostek roboczych organizmu.

Badania pokazały, że szczególnie we wstępnej fazie raka, noni wykazuje normalizujący wpływ na proces przemiany materii, stwierdzono również bezpośrednie działanie wymierzone przeciwko komórkom rakowym.

Spożywanie Noni nie zastąpi inwazyjnych metod walki z rakiem jakim jest chemioterapia. Natomiast picie soku jest zalecane osobom zagrożonym ryzykiem genetycznym.

źródło: „Noni owoc zdrowia” – Jacek Skarbek; „Wielka kariera witaminy E” – Andreas M.Papas