stickyimage

Strona wykorzystuje pliki cookies. Aby dowiedzieć się więcej kliknij

Polityka Cookies zamknij

Mleczko pszczele najlepsze dla zdrowia i urody. Nieoceniony prezent prosto z ula

Już w starożytności doceniano walory zdrowotne pszczelich produktów. Miód jest doskonały na przeziębienia, wosk jako środek pielęgnujący cerę oraz włosy. Natomiast w mleczku pszczelim tkwi sekret długowieczności.

Rola pszczół w życiu człowieka jest nieoceniona. Te żółto-czarne owady produkują wiele substancji, które człowiek wykorzystuje w kuchni, kosmetyce i medycynie. Najczęściej i najchętniej sięgamy po miód, zwłaszcza podczas przeziębienia, jednak to nie jedyny produkt pochodzący z ula.

Pszczoły produkują również pyłek kwiatowy, propolis – kit pszczeli, wosk pszczeli oraz mleczko pszczele. Ten ostatni już w starożytności był zwany eliksirem młodości i środkiem pozwalającym zachować witalność przez długie lata. Mleczko pszczele było kiedyś powszechnie stosowane w medycynie. Obecnie ten produkt został trochę zapomniany, dlatego postaramy się przybliżyć jego dobroczynne działanie.

Skąd bierze się mleczko pszczele?

To substancja wytwarzana przez młode pszczoły robotnice. W ulu służy do wykarmienia larw w ciągu pierwszych trzech dni ich życia oraz królowej podczas okresu larwalnego i czerwienia. Wyjątkowe właściwości mleczka pszczelego można zaobserwować na przykładzie pszczół. Robotnice i trutnie, które żywią się głównie nektarem z kwiatów żyją latem od 4 do 6 tygodni, a zimą dożywają maksymalnie sześciu miesięcy. Natomiast królowa matka, która jest karmiona wyłącznie mleczkiem pszczelim, dożywa nawet pięciu lat.

Właściwości mleczka pszczelego

Można powiedzieć, że to najzdrowszy produkt pochodzący z ula. Badania pokazały, że wspomaga on regenerację organizmu. Świeże mleczko pszczele posiada właściwości bakteriobójcze, jednak bardzo szybką je traci. Mleczko pszczele poprawia przemianę materii oraz oczyszcza z toksyn. Jest szczególnie polecane w przypadkach depresji gdyż oddziałuje na przysadkę mózgową i równoważy system nerwowy. Mleczko pszczele powinny zażywać osoby mające różnorakie problemy z układem krwionośnym. Zawarte w nim substancje rozszerzają naczynia krwionośne dlatego doskonale wspomaga leczenie niedokrwistości, nadciśnienia tętniczego oraz miażdżycy. Spożywane w ciąży zmniejsza ryzyko poronienia.

Zazwyczaj mleczko pszczele jest koloru kremowego, jest cierpkie i ma gorzkawo-kwaśny lub słodkawy posmak. Jeżeli kupiony produkt jest słodki to najprawdopodobniej zwykłe oszustwo. W zależności od gatunku pszczół różni się zawartością. Mleczko pszczele jest bardzo trudne do przechowywania, gdyż traci swoje właściwości w temperaturze pokojowe. Jedynie liofilizacja, czyli suszenie przez wymrażanie, pozwala utrzymać jego właściwości. Właśnie takie produkty można znaleźć w ofercie Cali Vita. Kapsułki Bee Power zawierają 50 mg liofilizowanego mleczka pszczelego co odpowiada 150 mg świeżego mleczka pszczelego.

Mleczko pszczele można jeść do woli, gdyż nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych po długotrwałym spożywaniu. Należy jednak pamiętać, że nie jest ono lekarstwem, a ma jedynie wspomóc leczenie. Nie wolno zatem przerywać samodzielnie kuracji, ani odstawiać przepisanych przez lekarza leków.